Kusok tekstu z knižki "Podych temry" Viktora Stachviuka



Choču peredstavity Vam, dorohije čytačy, kusok knižki Pana Viktora Stachviuka "Podych temry"

Je vôna, povnopravnom romanom napisanom na hovorcy Pana Stachviuka z seła Tystianka. Je nasyčana frazami kotorych tiažko šukaty v štodiennych rozhovorach žytieli Pudlaša, ale pomahaje ujavity sebe bohactvo našoji movy, kotora v každoji prostory možet smiêło stavaty naprotiv polśkoji.  Knižka napisana kyryliceju, ale ja perepisav tekst łacinkoju, štob prošče było Vam joho poniaty. Tôj jakraz kusok vybrav tomu, što rozkazuje vôn ne pro koliśnije žytiê, a pro velmi teperočny rêčy i dokazuje, što možemo po-svojomu hovoryty pro vse!

Pryjemnoho čytania 😀

(Ja potum, jak zavždy, perečytaju tôj tekst, ale treba Vam viedaty, što moja vymova bude čut' inša od toho jak sam autor perečytav b toje. On prosto płyve v svojich rozkazach) 

"V Pedinśtituti, jakraz tohdy, skônčylisie egzaminy i počavsie novy semestr. Studenty, jakim udałosie prosovhnutisie daliêj bez popravki, pojavlialisie na zaniatkach v sovnečnum nastrojovi, a panienki v kusych jubkach i liohkich, vydekoltovanych koftočkach, kob prylivom feromonuv pudrasovati sebe v očach vykładčykuv. Vrodžana divoča kokietlivośt', pôzirki nasyčany obitnicioju osołody, pronikali v arteryi tiêł navet' tych vykładčykuv, što davneńko perestupili porôh, za jakim mołodość šče tliêje hasnuvšymi vspominami."

 

Chaj tôj korotkij fragment ostanietsie v Vašuj pameti, a se schočetsie Vam perečytati knižku - je vôno chorošeńkoju idejoju ;) 

Čy vse rozumiejete? Jak majete jakie-leń pytanija  - pišyte ;)


Komentarze

Popularne posty